سازمان عفو بینالملل در تازهترین گزارش خود، صدور حکم بازداشت برای هبتالله آخوندزاده، رهبر گروه طا_لبان، و عبدالحکیم حقانی، رئیس دادگاه عالی این گروه، از سوی دادگاه کیفری بینالمللی را یکی از ۲۹ دستاورد مهم حقوق بشری در نیمه نخست سال جاری میلادی اعلام کرد.
این نهاد بینالمللی در بیانیهای که روز دوشنبه ( ۲۳ سرطان/تیر)، منتشر شد، تأکید کرده است که این اقدام گامی بیسابقه در مسیر عدالت برای قربانیان خشونت در خراسانافغانستان به شمار میرود.
بر اساس این گزارش، حکم یادشده نخستین فرمان جلب علنی از سوی دادگاه کیفری بینالمللی علیه چهرههای ارشد گروه طالبان از زمان عضویت خراسانافغانستان در این دادگاه در سال ۲۰۰۳ میلادی است. دادگاه یادشده در بیانیهای جداگانه اعلام کرده که بر پایه شواهد مستند، اتهامات واردشده شامل آزار سیستماتیک بر اساس جنسیت، سرکوب آزادیهای بنیادین و سیاستهای تبعیضآمیز علیه زنان و دختران خراسانافغانستان است.
سازمان عفو بینالملل این رویداد را «پیشرفت نمادین در مسیر مبارزه با آپارتاید جنسیتی» توصیف کرده و آن را بخشی از تلاشهای جامعه جهانی برای پاسخگویی حقوقی به موارد گسترده نقض حقوق بشر در خراسانافغانستان دانسته است.
این نهاد همچنین ابراز امیدواری کرده است که چنین اقداماتی بتواند به تضعیف فضای مصونیت برای عاملان جنایات کمک کند.
این تصمیم با واکنش مثبت شماری از نهادهای حقوق بشری، سازمانهای زنان و فعالان مدنی خراسانافغانستان روبهرو شده است. فعالان حقوق زن در داخل و خارج از کشور، این اقدام را نماد بهرسمیتشناختن رنج و مقاومت زنان خراسانافغانستان در برابر محدودیتهای اعمالشده از سوی گروه طالبان توصیف کردهاند.
این در حالی است، گروه طالبان با صدور بیانیهای هرگونه مشروعیت حقوقی برای دادگاه کیفری بینالمللی را رد کرده و صدور این احکام را «سیاسی، مغرضانه و مداخلهگرانه» خواندهاند.