مرکز مطالعات پنجشیر در گزارشی تحقیقی با ارائه پنج پرسش در زمینههای تطبیق پروژههای ساخت و ساز، عواید معادن و سطح رضایت مردم از گروه طالبان، پرداخته است.
این مرکز پرسشهایش را با ۲۵۰ تن از جوانان این استان به اشتراک گذاشته و نظر آنان را در موارد یاد شده به دست آورده است.
گزارش افزوده است که ۹۸ درصد از اشتراک کنندگان گفته اند که شاهد تطبیق هیچپروژهای در این استان نبوده اند.
این گزارش نشان میدهد که تنها ۶ پروژه کوچک، توسط نهادها و موسسات غیر دولتی در ۶ شهرستان انجام شده است.
طبق گزارش، یک پروژه ترمیم کانال آب زراعتی در شهرستان رخه، یک پروژه برق آبی در شهرستان عنابه، سه پروژه تطبیق آب زراعتی در شتل، یک پروژه ترمیم کانال آب زراعتی در عبدالله خیل شهرستان دره، سه پروژه ترمیمی در شهرستان آبشار و دو پروژه ترمیمی در شهرستان آبشار انجام شده است.
گزارش میافزاید که تمام این پروژهها، از سوی نهادهای خارجی تحت عنوان، کار در بدل غذا انجام شده است.
مرکز مطالعات پنجشیر در بخش دیگر گزارشش به سطح رضایت مردم از عملکرد گروه طالبان پرداخته است. در گزارش آمده که ۹۷ درصد اشتراک کنندگان شاهد عملکرد مثبت گروه طالبان در این استان نبوده اند.
بر مبنای این گزارش، گروه طالبان طی سال گذشته، ۲۳ برنامه سرتاسری با هزینه گزاف، زیر نام”حمایت از نظام امارت” برگزار کرده اند که در همهی این برنامهها، به گونهی تحمیلی از سخنرانان خواسته اند تا از این گروه تمجید کنند.
پرسش چهارم این تحقیق، در مورد چگونگی استخراج معادن و عواید آن است. در گزارش آمده است که ۹۰ درصد اشتراک کنندگان گفته اند که معادن توسط تاجران استخراج و عواید آن به دولت منتقل میشود و به نحوی این معادن” تاراج” میشوند و هیچنفعی به مردم ندارد.
گزارش افزوده است که در سه سال تسلط گروه طالبان، ۴۳ هزار قیراط زمرد در ۳۲ دور مزایده به ارزش ۷۸ میلیون روپیه فروخته شده و عواید ان به رژیم گروه طالبان تعلق گرفته است.
بخش آخر گزارش به مشکلات مردم اختصاص داده شده که ۹۸ درصد اشتراک کنندگان، حضور جنگجویان گروه طالبان را در روستاها و بیکاری جوانان، را منحیث مشکل اصلی شان عنوان کرده اند.
این مرکز ۷ ماه پیش نیز در گزارشی به شکنجه و آزار و زندانی شدن باشندگان پنجشیر پرداخته بود و در آن گفته بود که پس از تسلط دوباره گروه طالبان، ۱۷ هزار تن از باشندگان این استان از سوی گروه طالبان زندانی و شکنجه شده اند.