اطلاعات تازهای که از سوی مجلۀ معتبر نظامی Military Watch منتشر شده، حاکی از آن است که در جریان حملات راکتی جمهوری اسلامی ایران به مواضع اسرائیلی، که در بازۀ زمانی ۱۳ تا ۲۴ جون سال جاری صورت گرفت، دهها هدف زیرساختی و نظامی مهم در عمق سرزمینهای اسرائیل مورد اصابت قرار گرفتهاند.
تحلیل این دادهها، که توسط تیم تحقیقاتی دانشگاه ایالتی اورگن (Oregon State University) و با تکیه بر تصاویر ماهوارهای تهیه شده، نشان میدهد که بیش از ۴۰ تأسیسات زیرساختی و ۵ پایگاه کلیدی نظامی اسرائیل در مناطق شمالی، جنوبی و مرکزی این رژیم، بهطور مستقیم هدف قرار گرفتهاند.
اهداف غیرنظامی برجسته شامل: بندر راهبردی حیفا؛ پالایشگاه نفت حیفا؛ فرودگاه بینالمللی بنگوریون؛ مؤسسه علوم و فناوری وایزمن؛ دانشگاه بنگوریون؛ ساختمان مرکزی شرکت دفاعی «رافائل»؛ مرکز تحقیقات هستهای تلآویو؛ تأسیسات صنعتی کریات گت میباشد.
و اهداف نظامی کلیدی شامل: مقر فرماندهی «کریا» (پنتاگون اسرائیل)؛ ساختمان وزارت دفاع اسرائیل؛ مرکز اطلاعاتی موساد؛ پایگاه هوایی اُودا (Ovda) – محل استقرار جنگندههای F-16؛پیگاه هوایی نواتیم (Nevatim) – محل استقرار جنگندههای F-35 هستند.
به اساس این گزارش، با وجود گستردگی این حملات، بهدلیل سانسور شدید رسانهای که دولت اسرائیل بر فضای خبری اعمال کرده، میزان دقیق خسارات وارده تاکنون بهصورت رسمی اعلام نشده است.
این حملات، در واکنش مستقیم به تجاوز هوایی اسرائیل به مواضعی در داخل خاک ایران در تاریخ ۱۳ جون صورت گرفت. بر اساس منابع نظامی، تسلیحات استفادهشده توسط ایران، طیفی از پیشرفتهترین تجهیزات موشکی و پهپادی خود را شامل میشد:
موشکهای بالستیک شامل : عماد،حاجی قاسم، خیبر شکن، فتح (Fattah).
و پهپادهای انتحاری شامل: شاهد ۱۳۶ و آرش-۲ .
در جریان نشست اخیر ناتو، رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، در واکنشی بیسابقه نسبت به این حملات گفت: «بهویژه در دو روز پایانی، اسرائیل ضربات سنگینی دریافت کرد. موشکهای بالستیک بسیاری از ساختمانها را کاملاً نابود کردند.»
به گزارش نهادهای مستقل، تنها در حوزه دفاع هوایی، این حملات بالغ بر ۳ میلیارد دلار هزینه بر دوش اسرائیل و ایالات متحده گذاشته است. بهعنوان نمونه، سیستم دفاعی THAAD آمریکا، که در واکنش به این حملات فعال شد، بین ۸۱۰ میلیون تا ۱.۲۱۵ میلیارد دلار هزینه برای پرتاب رهگیرها به همراه داشته است.
این در حالی است که کارشناسان نظامی معتقدند که این اقدام، نمایانگر توان بازدارندگی روبهرشد ایران در برابر تهدیدهای فزایندۀ غرب و اسرائیل است. موشکهای نقطهزن، پهپادهای هوشمند و زمانبندی دقیق این حمله، هشداری روشن برای هرگونه تجاوز احتمالی آینده تلقی میشود.
با این حال، مقامات امنیتی اسرائیل در اظهاراتی تهدیدآمیز، از طرح عملیاتهای جدید علیه ایران سخن گفتهاند. به گفتۀ آنان، متوقف ساختن تولید و توسعه موشکهای بالستیک ایرانی، یکی از اهداف اصلی این اقدامات خواهد بود.
در شرایطی که منطقه خاورمیانه بار دیگر در آستانه یک فصل جدید از تنشهای امنیتی قرار گرفته، توازن قوا میان بازیگران منطقهای و جهانی، وارد مرحلهای حساس و پیچیده شده است.