در حالیکه هزاران کودک در شهرستانهای استان غزنی در صنفهای محلی با حداقل امکانات آموزشی مصروف فراگیری علماند، خبرهایی از توقف این برنامهها در سایهی تصمیمات اداری در کابل، نگرانیهای گستردهای را در میان خانوادهها و جامعه محلی برانگیخته است.
بر بنیاد اطلاعات درز شده در رسانهها، حدود ۴۰۰ صنف محلی آموزشی که با حمایت مالی یونیسف و توسط مؤسسه «کوار» در مناطق دوردست استان غزنی راهاندازی شده بود، در آستانه تعطیلی قرار گرفتهاند. این صنفها عمدتاً به دانشآموزانی اختصاص داشت که به دلیل نبود مکاتب رسمی در محل زندگیشان، از این فرصتهای حداقلی برای آموزش بهره میبردند؛ دختران صنفهای پنجم و ششم نیز در جمع شاگردان این مراکز قرار داشتند.
یکی از مسئولان ریاست معارف گروه طالبان در غزنی در یک فایل صوتی که به رسانهها رسیده، تأیید میکند که سازمان یونیسف آمادگی دارد تا برای سه سال دیگر نیز این صنفها را تمویل مالی کند و مؤسسه کوار نیز حاضر است به کار خود ادامه دهد؛ اما بهگفتهی او، اجازه لازم از کابل داده نمیشود.
همچنان این مسئولان گروه طالبان در معارف استان غزنی میگویند که شماری از بزرگان قومی تلاش دارند با سفر به کابل، موضوع را از طریق گفتگو و رایزنی حلوفصل کنند. اما او در ادامه تصریح کرده است که هیچگونه همکاری یا تسهیلاتی برای تسهیل این سفرها از سوی مراجع مربوطه صورت نگرفته است.
این در حالی است که با بستهشدن این صنفها، صدها دختر که در سیستم آموزشی رسمی اجازه رفتن به مکتب را ندارند، عملاً از آموزش بازخواهند ماند.
این وضعیت، نه تنها نقض صریح حق آموزش شماری از محرومترین کودکان کشور است، بلکه آیندهی توسعه انسانی، اقتصادی و اجتماعی این مناطق را نیز با تهدید جدی روبهرو میسازد.