شماری از فعالان حقوق بشر، خبرنگاران و نمایندگان جنبشهای زنان به رهبری فوزیه کوفی، عضو پیشین مجلس نمایندگان، در نشستی با مقامهای ارشد پاکستانی خواستار حمایت فوری از پناهجویان در معرض تهدید شدند.
این نشست در اسلامآباد با حضور اعضای کمیتهی روابط خارجی مجلس نمایندگان پاکستان، از جمله حنا ربانی کهر، وزیر مشاور امور خارجه، و محمد صادق، نمایندهی ویژهی این کشور برای امور خراسانافغانستان، برگزار گردید.
بر اساس اعلامیهای که از سوی این فعالان منتشر شده، بسیاری از پناهجویان خراسانافغانستان به دلیل تهدیدهای مستقیم از سوی گروه طالبان، ناگزیر به ترک کشور شدهاند و اکنون در شرایط «بلاتکلیف»، بدون دسترسی به خدمات اساسی و حمایتهای حقوقی در پاکستان بهسر میبرند.
در این دیدار، فعالان یک طرح پنج مادهای را به دولت پاکستان ارائه کردند که بر محور حمایت از پناهجویان آسیبپذیر است. در این طرح آمده است که باید فهرستی مشخص از افراد در معرض خطر، که در نهادهای بینالمللی ثبت شدهاند، تهیه گردد تا از بازگرداندن اجباری آنان جلوگیری شود.
همچنین در این طرح، از دولت پاکستان خواسته شده است که روند صدور و تمدید ویزا را برای این افراد تسهیل کند و اعتبار ویزای آنان را بهصورت حداقل ششماهه تمدید نماید.
از سوی دیگر موارد پیشنهادی در این طرح، ایجاد منطقهای مشخص برای اقامت موقت پناهجویان در صورت تاخیر در روند اداری است تا شرایط بهتری برای حمایت و نظارت بر وضعیت آنان فراهم شود.فعالان همچنین بر لزوم هماهنگی میان دولت پاکستان، سازمان ملل متحد و نهادهای بینالمللی برای تأمین خدمات فوری چون سرپناه، بهداشت، آموزش و امنیت تأکید کردند.
در بخش دیگری از طرح، پیشنهاد ایجاد یک مرجع مشخص برای پیگیری مشکلات حقوقی و اداری پناهجویان مطرح شده است تا آنان از سردرگمی بیشتر رهایی یابند.
در اعلامیهی پایانی این نشست آمده است: «ما به پاکستان بهعنوان پناهگاهی موقت و امن نگاه میکنیم، نه تهدیدی دیگر همچون گروه طالبان. خواسته ما تنها زندگی در امنیت و ادامهی فعالیت انسانی و حرفهایمان است.»
این نشست در شرایطی برگزار شده که تنها یازده روز از آغاز مرحله دوم بازگرداندن مهاجران خراسانافغانستان از پاکستان میگذرد. مقامهای پاکستانی پیشتر اعلام کرده بودند که اقامت مهاجران تمدید نخواهد شد.
این در حالی است که در میان مهاجران اهل خراسانافغانستان، افرادی از جمله خبرنگاران، فعالان حقوق بشر، سربازان، کارمندان دولت پیشین و دیگر کسانی که در برابر گروه طالبان ایستادگی کردهاند، در صورت بازگرداندن اجباری، در معرض تهدید جدی قرار دارند.