واکنش‌ها بر کشته شدن شهروندان خراسان‌افغانستان در مرز ایران

واکنش‌ها بر کشته شدن شهروندان خراسان‌افغانستان در مرز ایران

واکنش‌ها بر کشته شدن شهروندان خراسان‌افغانستان در مرز ایران

روز چهار شنبه (۲۵ میزان/مهر) خبرگزاری حال‌وش گزارش داد که نیروهای مرزی ایران در منطقه کلگان سراوان به پناه‌جویان خراسانی‌افغانستانی که قصد ورود به ایران را داشتند، تیراندازی کرده و ده‌ها نفر کشته شده‌اند.

در پی نشر گزارش‌ها از کشته شدن ده‌ها پناه‌جوی خراسانی‌افغانستانی‌‌ در تیراندازی نیروهای مرزی جمهوری اسلامی در شهرستان سروان، چندین ویدیو در رسانه‌ها درز کرد که اجساد و زخمی‌ها را نشان می‌دهد.

از این میان، دو پناه‌جو که گواه این حادثه بوده‌اند، با ضبط یک نوار تصویری می‌گویند از میان ۳۰۰ مهاجر خراسان‌افغانستان حدود ۲۶۰ تن آنان کشته و زخمی شده‌اند.
براساس گزارش‌ها، نیروهای مرزی جمهوری اسلامی روز یک‌شنبه به پناه‌جویان خراسانی‌افغانستانی که قصد ورود به ایران را داشتند تیراندازی کرده‌اند.

این تیراندازی نیروهای مرزی ایران بر پناه‌جویان خراسان‌افغانستان واکنش‌ مقامات حکومت پیشین، هنرمندان، چهره‌های مطرح گروه طالبان و سازمان‌های بین‌المللی را بر انگیخته است.

فرید احمد دادستان کل حکومت پیشین در واکنش به این رویداد می‌گوید که «کشتار عمدی» پناه‌جویان خراسانی‌افغانستانی به‌دست مرزبانان جمهوری اسلامی ایران مصداق «جنایت علیه بشریت» است.
در همین حال، حنیف اتمر، وزیر خارجه حکومت پیشین، نیز در یادداشتی در صفحه فیس‌بوک‌اش می‌گوید که کشته شدن مهاجران خراسانی‌افغانستانی به‌ دست مرزبانان ایرانی«تکان‌دهنده» و «دردناک» است.

آقای اتمر از جمهوری اسلامی ایران خواسته است که در پیوند به کشتار مهاجران خراسانی‌افغانستانی تحقیقات جامع و کامل انجام دهد.

از سوی دیگر عطامحمد نور، استاندار پیشین استان بلخ گفته است که جمهوری اسلامی ایران از کشتار در غزه و لبنان متاثر است، اما گاهی اقدام به کشتار دسته جمعى مردم خراسان‌افغانستان می‌کند.

او خطاب به کشور ایران گفته است : «این کشتار اخیر شما با کشتار انسان‌هاى بى‌گناه فلسطینى توسط قصاب خاورمیانه با حمایت کشورهاى غربى شریک جرم چه فرق دارد؟»

از سوی هم، فرهاد دریا، آوازخوان مشهور خراسان‌افغانستان، قتل پناه‌جویان خراسانی‌افغانستانی در مرز ایران را نکوهش کرده و گفته است که «مرگ، سزای پناه‌جویان نیست».‌

آقای دریا، در ادامه افزوده است، در شرایطی که گروه طالبان و جمهوری اسلامی، مردم خراسان‌افغانستان و ایران را گروگان گرفته‌اند، نیاز است مردم این دو کشور در کنار هم بایستند.

حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس‌ جمهور ایران در امور خراسان‌افغانستان و سفیر این کشور در کابل با رد این ادعا می‌گوید «اخبار در زمینه جان باختن ده‌ها “اتباع غیرقانونی” در مرز سراوان صحت ندارد.»
او گفته است که این موضوع را مستقیم از طریق منابع معتبر پیگیری کرده است.

گروه طالبان اعلام کردند که ارگان‌های مختلف این گروه و نمایندگان دیپلوماتیک گروه طالبان موضوع تیراندازی به مهاجران خراسانی‌افغانستانی، توسط نیروهای مرزی جمهوری اسلامی را تحقیق می‌کنند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی این گروه گفت که بعد از روشن‌ شدن این روی‌داد، گروه طالبان تصمیم لازم را خواهد گرفت.

عبدالکبیر، معاون سیاسی رئیس‌ وزرای گروه طالبان مدعی شد که سیاست خارجی این گروه آن‌قدر قوی است که هیچ کشور نمی‌تواند در مورد آن تصمیم اشتباه بگیرد.

با وجودی که هیچ کشوری حکومت گروه طالبان را به رسمیت نشناخته اما عبدال‌کبیر معاون سیاسی رئیس‌ وزرای این گروه گفته است که این گروه در تعامل با جهان با مانعی روبه‌رو نیست.

هم‌چنان عبدالسلام ضعیف، سفیر پیشین گروه طالبان در اسلام‌آباد خواستار تحقیق کامل درباره چگونگی کشتار مهاجران خراسانی‌افغانستانی توسط مرزبانان جمهوری اسلامی شد.

او کشتار پناه‌جویان خراسانی‌افغانستانی از سوی مرزبانان ایرانی را «وحشیانه» و «ضدبشری» خوانده است.

جنرال مبین یکی از چهره‌های نزدیک به گروه طالبان با اشاره به کشته شدن ده‌ها پناه‌جوی خراسانی‌افغانستانی، در تیراندازی نیروهای مرزی ایران، گفت که «جمهوری اسلامی انتقام اسرائیل را از مهاجران خراسانی‌افغانستانی می‌گیرد. آفرین.»
او حکومت جمهوری اسلامی را حکومت «وحشی» خوانده است.

از سوی دیگر این عمل نیروهای مرزی ایران، واکنش‌های سازمان‌های جهانی را نیز در پی داشته است.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل روز پیش از حکومت ایران خواست که درباره روی‌داد تیراندازی مرزبانان ایرانی به پناه‌جویان خراسانی‌افغانستانی به طور شفاف تحقیق کند.
او گفت عنصر شفافیت در این تحقیقات مهم است.

سازمان عفو بین‌ ملل، نیز در بیانیه‌ای خواهان دادگاهی شدن عاملان تیراندازی به سوی مهاجران خراسانی‌افغانستانی در مرز ایران شد.
این سازمان بین‌ مللی حقوق بشری همچنین بر تحقیقات مستقل، شفاف و موثر در این مورد تأکید کرده است.

هم‌چنان دفتر نمایندگی سازمان ملل در خراسان‌افغانستان (یوناما) گزارش‌ها درباره تیراندازی به مهاجران خراسانی‌افغانستانی در منطقه مرزی سیستان و بلوچستان ایران را نگران کننده خواند.

یوناما در بیانیه‌ای خواستار تحقیقات کامل و شفاف درباره تیراندازی به مهاجران خراسانی‌افغانستانی شده است.

دفتر نمایندگی سازمان ملل در خراسان‌افغانستان گزارش‌ها درباره تیراندازی به پناه‌جویان خراسانی‌افغانستانی در ایران را نگران‌کننده خواند و خواستار تحقیقات «کامل و شفاف» درباره این حادثه شده و بر حفاظت از حقوق مهاجران بر اساس قوانین بین‌ مللی تاکید کرد.

پیش از این نیز چندین بار نیروهای مرزی ایران بر پناه‌جویان خراسانی‌افغانستانی در مرز این کشور شلیک نموده است.

گفتنی است که در تازه ترین موارد گروه طالبان برای تحقیق درباره کشتار پناه‌جویان خراسانی‌افغانستانی در مرز ایران، هیئتی بلندپایه تعیین کرده است.

ذبیح‌الله مجاهد سخن‌گویان این گروه می‌گویند که صدر ابراهیم، معاون وزیر داخله گروه طالبان ریاست این هیئت را به عهده دارد و نمایندگان وزارت‌های دفاع، خارجه، سرحدات و استخبارات در آن عضویت دارند.

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://khorasantimes.com/?p=11292

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.