شماری از فعالان رسانهای و کاربران شبکههای اجتماعی، با راه اندازی کارزاری، از گروه طالبان خواسته اند که جاوید کوهستانی، کارشناس امنیتی و سیاسی را از بند رها کنند.
این کاربران میگویند که جاوید کوهستانی بدون گناه بازداشت شده است و باید رژیم گروه طالبان آنرا آزاد سازند.
احمد سعیدی، کارشناس سیاسی، در پیوند به بازداشت جاوید کوهستانی در یاداشتی در فیسبوک اش نگاشته است: “جاوید کوهستانی نام آشنا و مبارز نستو و یک وطن دوست حقیقی بوده که رژیم گروه طالبان او را به پشت میله های زندان فرستاده است.”
آقای سعیدی در ادامه نگاشته است که این اقدام رژیم گروه طالبان نه تنها نقض حقوق انسانی نه، بلکه نماد سرکوب آزادیهای فردی و اجتماعی میباشد.
او افزوده است که هیچ حکومتی به شمول گروه طالبان نباید خود سرانه آزادیهای افراد را سلب کنند و من خواستار آزادی فوری بدون قید و شرط جناب کوهستانی هستم.
از سویی هم یعقوب یسنا، نویسنده و فعال رسانهای در یاداشتی در فیسبوک خود نگاشته است که گروه طالبان چند روز پیش جاوید کوهستانی را از کابل گرفتار کردند. این گرفتاری درحالی صورت میگیرد که آقای کوهستانی مانند میلیونها شهروند دیگر کشور میخواهد در کشور زندگی کند، اگرچه فرصت برآمدن را داشت، اما مهاجرت نکرد.
آقای یسنا در ادامه نگاشته است که گرفتاری آقای کوهستانی، حتما بر اساس انگیزههای قومی صورت گرفته است، اگرنه کوهستانی جبههی نظامی و فعالیت نظامی نداشت و یک فرد ملکی بود و در دورهی جمهوریت نیز از جمع مقامات نبود.
از سوی دیگر، چندی پیش نیز گروهی از زنان معترض و فعالان با راهاندازی کارزاری خواستار آزادی جاوید کوهستانی، کاشناس مسائل سیاسی از بند گروه طالبان شده است.
پیش از این نیز، اتحادیه فعالان حقوق بشر در پی بازداشت جاوید کوهستانی تحلیلگر مسائل سیاسی از سوی گروه طالبان، از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد درخواست کرده است که این موضوع را در اولویت کاری خود قرار دهد.
در بیانیه این اتحادیه آمده است که بازداشت آقای کوهستانی از سوی رژیم گروه طالبان بهصورت «غیرقانونی» انجام شده و این اقدام نقض آشکار قوانین بینالمللی حقوق بشر است.
در این بیانیه آمده است که آقای کوهستانی به بیماری قلبی مبتلا بوده و پیش از بازداشت تحت درمان خانگی قرار داشته است. اتحادیه هشدار داده که عدم دسترسی به مراقبتهای پزشکی در زندان رژیم گروه طالبان، «حق درمان» او را نقض کرده است.
این اتحادیه همچنین افزوده است که گروه طالبان حقوق مربوط به آزادی و امنیت شخصی، حق دسترسی به وکیل مدافع و برگزاری دادرسی عادلانه را در مورد آقای کوهستانی نقض کردهاند.
همچنان سازمان عفو بین الملل نیز در بیانیهی خواستار آزادی جاوید کوهستانی و حکمت آرین از بند رژیم گروه طالبان شده بود.
این نهاد از رژیم گروه طالبان خواست تا جاوید کوهستانی، آگاه سیاسی و حکمت آرین، مدیر مسوول رادیو خصوصی «خوشحال» در غزنی را فورا رها کنند.
دفتر جنوب آسیای سازمان عفو بینالملل، روز پنجشنبه(۱۲ میزان/مهر)با نشر بیانیهای در شبکه اجتماعی ایکس نگاشته که بازداشت این دو تن نشاندهنده «سرکوب بیامان آزادی بیان» توسط گروه طالبان در کشور است.
در این بیانیه آمده است: «بازداشت جاوید کوهستانی، آگاه سیاسی و حکمت آرین، روزنامهنگار، حاکی از سرکوب بیامان تحت حاکمیت گروه طالبان علیه هرکسی است که جرأت صحبت کردن و بیان مسالمتآمیز نظرات خود را داشته باشد.»
براساس بیانیهی این نهاد، این اقدام گروه طالبان نقض کامل قوانین بینالمللی حقوق بشر است.
این نهاد از رژیم گروه طالبان خواسته است که از ناپدید شدن اجباری، بازداشت خودسرانه، شکنجه و سایر رفتارهای بد با افرادی که از حق آزادی بیان در خراسانافغانستان استفاده میکنند، دست بردارند.
گفتنی است که جاوید کوهستانی، تحلیلگر سیاسی، روز پنجشنبه( ۵ میزان/مهر)، در منطقه خیرخانه کابل توسط نیروهای استخبارات گروه طالبان بازداشت شد. تاکنون دلیل بازداشت او اعلام نشده و رژیم گروه طالبان نیز درباره این موضوع اظهار نظر نکردهاند.
پیش از این نیز، شماری از مقامات بلندپایه حکومت پیشین، فعالان مدنی، خبرنگاران از سوی رژیم گروه طالبان بازداشت و زندانی گردیده اند.
محمد هارون خردمند