همزمان با بیستونهم ماه می روز ملی زبان پشتو، بخش ادبیات پشتو اکادمی علوم تحت کنترول گروه طالبان گفته است که تلاشها بهگونهی جدی از بهر رشد این زبان ملی جریان دارد.
ضیالحق سیند عضو بخش ادبیات پشتو اکادمی علوم در باره این روز زبان پشتو گفت: «پروژههای کوتاه مدت و طولانی مدت طرح کردیم. پژوهشگران در بخش فلکولور و ادبیات زبان کار میکنند، پروژههای علمی اجرا میکنند و عملاً آنان به ساحه میروند.»
این در حالیست که برخی از محققان، این تلاشها را شعاری میدانند و میگویند که ما باید از حالت شعاری بیرون شویم و واقعا به زبان کار کنیم.
خالد تکل عضو این آکادمی گفته است: «پیشنهاد من این است که زبان پشتو از حالت شعاری بیرون شود و در عمل، زبان ساینس شود، زبان تکنالوژی شود، زبان نصاب و رسمیات شود.»
به رغم این که در ۱۰۰ سال اخیر زبان فارسی در خراسانافغانستان به نحوی سرکوب شد و زبان پشتو، زبان و زور و حکومت و تسلط بوده، اما این زبان نتوانست در میدان دانش و اجتماع و ادارات رسمی اقبال بیشتری بیابد.
نورالحبیب نثار معاون سرمحقق اکادمی علوم به طلوعنیوز گفت: «برای رشد زبان پشتو راههای مختلف است و کار بالایش جریان دارد. رسانهها در انکشاف آن زیاد نقش دارند؛ چه رسانه چاپی است یا رسانههای اجتماعی.»
شماری از شهروندان کشور از وزارت اطلاعات و فرهنگ میخواهند تا در زمینه رشد زبانهای کشور توجه جدی کند.
صابر شمس باشنده پکتیا میگوید: «نیاز است در گوگل روی این زبان زیادتر کار شود که هر نوشته یا کتاب را از گوگل به آسانی پیدا کنیم.»
نیک محمد باشنده کابل میگوید: «کوشش کنند که حداقل از میان همین زبانها، یک زبان بینالمللی شود؛ مثل زبانهای انگلیسی، عربی، ایتالیایی آلمانی که در سطح جهان در ردههای اول است.»
بیستونهم ماه می یا هشتم جوزا برابر است با روز ملی زبان پشتو که این روز هر سال از سوی فرهنگیان کشور بزرگداشت میشود.